En jij maar denken dat je kind aan het leren is

Hij zit achter zijn bureau met een koptelefoon op zijn hoofd. Voor zich heeft hij een studieboek. Duits. Na enkele minuten hoor je gelach. “Haha! Die is goed hè!”  “Wie?” vraag zijn vader.  “Die Lubach!” hoort hij zijn zoon zeggen. En hij maar denken dat zijn zoon aan het leren was…

Dit is een voorbeeld die je waarschijnlijk wel herkend. Bij je eigen kind die huiswerk moet maken en telkens weer afgeleid is, maar we doen het zelf ook dagelijks. Let maar eens op, als je de krant leest met je telefoon ernaast en het app-geluid gaat. Weg is de aandacht voor de krant.

Focus

Onze hersenen kunnen niet op twee dingen/onderwerpen tegelijk focussen. Dus geen boek lezen, weten wat er staat en tegelijk een app lezen. Dat gaat niet. Concentratie op één gedachte dus.

Uit bovenstaande blijkt dus, dat bij huiswerk maken, je in ieder geval gefocust moet zijn op een tekst, wil je begrijpen en onthouden wat er staat. En niet je aandacht laten afleiden door een blik op een game spelletje of je smartphone. Zelfs alleen al binnen handbereik of blikveld leidt af.

huiswerk-planning-maken